NU înseamnă NU. Campanie împotriva violenței sexuale

3.7 milioane de femei din Uniunea Europeană au fost supuse violenței sexuale în ultimele 12 luni.

„NU inseamna NU!” este o campanie susținută de Grupul Bloggeritelor din România și coaliția Rupem tăcerea despre violența sexuală care a debutat online  între 16-17 iulie 2015.

nu inseamna nuComunicat:

Abuzul sexual este un simptom al unei societăţi degradate moral, al unei societăţi bolnave, dar mai ales a lipsei de educaţie.

Trauma fizică a victimelor abuzului sexual este dublată de trauma emoţională şi de sentimentul de autoînvinovăţire, iar în acest moment critic, susţinerea celor din jur, a familiei şi a prietenilor este fundamentală pentru ca victima să se poată regăsi echilibrul interior şi mai apoi să se poată reintegra în mediul social.

Aceste drame rămân însă adesea necunoscute celor din jur. Fragile din punct de vedere emoţional, copleşite de trauma prin care au trecut, indiferent de mediul din care provin sau de gradul de educaţie, victimele nu au, de cele mai multe ori, puterea să ceară sprijinul celor din jur sau să îi reclame pe agresori. Ruşinea şi sentimentul că “ele/ei sunt de vină” izolează încă o dată.

#NUinseamnaNU, campania de responsabilizare socială pe care o iniţiem, îşi propune să atragă atenţia asupra unui fenomen prea des întâlnit în România, să încurajeze victimele să îi reclame pe agresori, dar în special, să le arate că nu sunt vinovate și că nu sunt singure.

Platforma nuinseamnanu.ro a fost creată nu doar ca reacţie la cazul revoltător din judeţul Vaslui, dar și cu gândul la toate celelalte cazuri mai puțin mediatizate și la toate victimele tăcute și neștiute.

Scopul primordial este crearea unei comunități care să susțină demersul nostru de educare al societății și care să ne ajute în sprijinirea și încurajarea victimelor.

În cazul campaniilor împotriva discriminării şi a violenţei, rolul comunităţii din jurul proiectului va fi, în primul rând, acela de a găsi calea de a câştiga încrederea victimelor acestor abuzuri.

Dorim să oferim sprijin comunităților care doresc înființarea unor grupuri de suport pentru victimele abuzului sexual și al agresiunii sexuale, domestice și non-domestice. Înființarea acestor grupuri de suport se va face natural, pe bază de voluntariat și anonimat al victimelor. Scopul este de a oferi sprijin real victimelor, de a conecta comunitatea consolidată în jurul campaniei și de a o mobiliza într-o directie concretă și cu efecte palpabile.

Ne propunem să dezvoltăm un club de dezbatere ale cărui activități se vor desfășura în școlile din România, pe măsură ce campania se va dezvolta. Tematicile principale vor fi: violență și agresiune, consimțământul necesar în cazul relațiilor sexuale, metode de susținere a persoanelor cu un istoric de abuz, repercursiunile abuzului în viața victimelor.

Credem că implicarea în educația tinerei generații este cea mai bună investiție pentru a ne asigura că societatea noastră devine mai sănătoasă și implicată activ în binele individual și comun.