Ordin de protecţie emis în maximum 72 de ore

Ecouri pentru schimbare. A fost adoptată Legea care prevede ca ordinul de protecție pentru victimele violenței în familie să fie emis în cel mult 72 de ore de la depunerea cererii.

De Ana Maria Ciobanu

 

Una dintre cele mai stringente probleme din domeniul intervenţiei în cazurile de violenţă în familie şi-a găsit soluţia după eforturile organizaţiilor non-guvernamentale care au monitorizat anual situaţia ordinelor de protecţie şi au cerut constant urgentarea emiterii acestora pentru a evita noi tragedii.

Legea corectează o problemă importantă în procedura de emitere a ordinului de protecție, care, în România, ajunge să fie emis, în medie, la 33 de zile de la depunerea solicitării, un interval de timp inacceptabil de lung pentru cineva care este nevoit să împartă locuința cu un membru al familiei violent. De altfel, această disfuncționalitate a fost sesizată și de către Inspecția Judiciară a CSM, în cadrul unui raport de evaluare al acestui instrument juridic, citat şi de expunerea de motive iniţiată de 43 de deputaţi şi senatori.

Legea semnată de către deputatul PNL Valeria Schelean și un număr important de alți parlamentari liberali, a fost adoptată de către plenul Camerei Deputaților cu o majoritate covârșitoare de 307 voturi “pentru”, un vot “împotrivă” și o abținere.

Prin emiterea unui ordin de protecţie în maximum 72 de ore, victimele violenţei în familie vor avea încrederea că, dacă decid să plece dintr-o situaţie abuzivă, legislaţia le protejează de urgenţă.

Simona Voicescu, Președintele Asociației Necuvinte, a declarat:

“Victoria de astăzi este a tuturor femeilor.  Consider că prin acest vot, s-a făcut un pas important spre o societate care își respectă fiicele, soțiile, mamele, bunicile. Tot ce pot să sper este, ca de acum, femeile afectate de acest flagel, sa aibă mai mult curaj să iasă din relațiile abuzive. Mă întâlnesc săptămânal cu femei afectate de violența domestică, de neputința de a-și face dreptate și de frica reală de ce li s-ar putea întâmpla în perioada de timp până la obținerea unui ordin de protecție (…)”

Valeria Schelean, deputatul PNL care a introdus această lege în circuitul legislativ a declarat:

“Sunt bucuroasă că am reușit astăzi să venim în ajutorul victimelor violenței în familie cu o prevedere care să ofere protecție reală celor care au mai mare nevoie de ea. Emiterea ordinului de protecție în cel mult 72 de ore va înseamna mai multă siguranță pentru victimele violenței în familie și va încuraja mai multe femei să apeleze la acest instrument juridic. Vreau să le mulțumesc colegilor mei deputați că au dat curs apelului meu și că împreună am făcut front unit împotriva violenței în familie. Vreau să mulțumesc în mod special Asociației Necuvinte și doamnei Simona Voicescu pentru sprijinul acordat în elaborarea acestui act normativ, fără de care nu am fi reușit acestă victorie împotriva violenței în familie”

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor subliniază şi importanţa introducerii ordinului de protecție de urgență, emis la 24 de ore de la constatarea faptei de către poliție, cu măsura evacuării imediate a agresorului pentru minimum 14 zile pe baza evaluării riscului de recidivă. Puteţi semna petiţia aici.

Noiembrie și decembrie sunt două luni importante pentru a trage un semnal de alarmă asupra violenței în familie din întreaga lume. 25 noiembrie este Ziua Internațională de Eliminare a Violenței Asupra Femeilor care marchează prima zi din cele 16 zile de activism împotriva violenței de gen, perioadă care se încheie cu ziua de 10 decembrie- Ziua Internațională a Drepturilor Omului.