Violenţa în familie şi traficul de persoane

În DoR#22, citiți despre cum încearcă să-și refacă viața victimele traficului de persoane.

de Ana Maria Ciobanu

 

Ani Sandu şi Octavian Coman, bursieri Avon SuperScrieri 2015, semnează un material de referinţă despre traficul de persoane în România şi legătura dintre acest fenomen şi abuzurile în familie şi cuplu.

În viețile lor, violența și abuzul și-au făcut casă. Le-au învățat să îndure, dar și să supraviețuiască. Le-au făcut să se teamă să se apropie de cineva. În DoR#22, citiți despre cum încearcă să-și refacă viața victimele traficului de persoane. Materialul multimedia este disponibil şi online

Ani Sandu despre “Apropiere”:

„Am pornit de la ideea de a documenta legătura între violența în familie și traficul de persoane și am descoperit că sunt fenomene care apar des împreună, lăsând urme adânci în viețile victimelor. Când zic „adânci”, mă refer pe de o parte la cât de tare marchează abuzurile traiectoria victimelor spre exploatarea sexuală și la cât de dificilă fac încercarea lor de a-și reface viețile. Pe de altă parte, sunt urme care nu se văd ușor, sunt monștri care zac în adâncuri și pe care noi, ceilalți, când îi vedem ocazional ridicându-se la suprafață, preferăm să-i ignorăm sau să-i privim ca pe un spectacol, de la distanță.
Documentând acest proiect, am încercat să observ, să înțeleg și să nu judec. Unul dintre lucrurile care m-au preocupat în mod deosebit a fost cum să le spun poveștile victimelor fără să răscolesc inutil și fără a risca să le dezvălui identitatea. Am învățat pe parcurs să am mai multă răbdare, să fac un pas în spate când povestea devine prea copleșitoare și să mă las surprinsă.
Am descoperit și că există oameni care ar mișca Pământul din loc pentru a domoli, măcar temporar, monștrii din adâncuri și a le da o șansă în plus victimelor. Și că, în anumite condiții, monștrii pot fi domoliți.”

Octavian Coman:

„Cum am lucrat cu video și audio, o provocare constantă a fost să găsesc modalități de a prezenta poveștile tinerelor într-un mod autentic, dar și care să nu le transforme încă o dată în victime ale subsolului dorințelor noastre. Prin urmare, responsabilitate la puterea doua a fost o stare de fapt pe tot parcursul documentării. A înțelege și a empatiza sper că vor fi rezultatele.”

Alexandra Maier, Corporate Social Responsibility Specialist Avon Cosmetics Romania, despre Bursele oferite în parteneriat cu Fundaţia Friends for Friends:

“Prin Campania Respectului pentru femei ne propunem să aducem în atenție una dintre problemele majore ale societății românești, violența domestică. Un fenomen de a cărui amploare nu suntem mereu conștienți, dar care în timp devine rădăcina altor numeroase abuzuri. Dacă în 2014 bursele au vorbit despre problematici precum Ordinul de Protecție, Antecedente Penale sau Harta Violenței în România, anul acesta a fost un an al maturizării pentru Bursele Superscrieri Avon, anchetele explorând traficul de persoane, un efect ascuns al violenței domestice care marchează dramatic traiectoria victimei. Credem cu tărie că jurnalismul responsabil, care investighează cauze și spune povești este calea prin care în viitorul nu foarte îndepărtat respectul va fi o valoare a majorității.