Cum ajuți

semne1Încotro pornește cineva care vrea să iasă dintr-o relație abuzivă? Cum poți să ajuți o victimă? Ce ar fi bine să nu faci? Sunt întrebări importante când vrei să oprești abuzul, indiferent că tu sau cineva cunoscut se află într-o astfel de situație.

Cum recunoști o victimă a violenței în familie?

Semne de abuz fizic

Are răni frecvente pe care le scuză ca fiind accidente.
Lipsește de la slujbă, școală sau alte evenimente sociale fără explicație.
Poartă haine menite să ascundă urmele – ochelari de soare în interior, mâneci lungi vara.

Semne de izolare

Se vede rar cu familia sau cu prietenii.
Iese rar în public fără partener.
Are acces limitat la bani, mașină, carduri de credit.

Semne abuz psihologic

Stimă de sine scăzută.
Schimbări majore de personalitate-o persoană expansivă devine tot mai retrasă.
Depresie, anxietate, tendințe suicidale.

Ce să faci?

Dacă ești martorul unui incident violent
Apelează de urgență 112. Nu contează dacă știi cine este victima sau dacă este prima oară când ai văzut-o. Ezitările noastre o pot costa viața.
Însoțește-o la o unitate medicală pentru acordarea de îngsemne5rijiri.
Declară la poliție tot ceea ce ai văzut și ai auzit.
Dacă ești chemat(ă) ca martor în instanță, susțineți declarațiile și prezintă-te de fiecare data când ești citat(ă). E posibil să fii singurul/singura care o poate ajuta să dovedească incidentul violent.

Dacă cineva cunoscut se confruntă cu violența în familie
Nu aștepta ca victima să vină singură la tine.
Exprimă-ți îngrijorarea și ascult-o fără să judeci sau să acuzi.
Nu o presa să ia o decizie și oferă-ți ajutorul fără să-l condiționezi în vreun fel.
Nu o întreba de ce nu ți-a cerut ajutorul sau de ce nu a plecat.

Dacă decide să plece, momentul în care îl va anunța pe agresor că vrea să se despartă este cel mai periculos. Se recomandă ca acest lucru să nu se facă decât în prezenţa altor persoane (prieteni, membri ai familiei) care îi pot oferi, la nevoie, protecţie.

De asemenea, victima nu va consimţi să se mai întâlnească cu agresorul singură pentru că orice moment petrecut în prezenţa unei persoane violente poate să degenereze.
Spune-i că are dreptul să ceară un ordin de protecție

Spune-i că există adăposturi în care se poate caza și organizații care o pot sprijini. Le găsești pe toate pe harta serviciilor pentru victimele violenței.

Dacă decide să rămână în aceeași locuință cu persoana care a agresat-o, propune-i să își anunțe vecinii despre situație și să-i roage să sune la poliție la un semnal de urgență stabilit împreună.

Spune-i să țină 112 pe tasta de apelare rapidă și să le explice și copiilor cum să apeleze. Sfătuiește-o să își pregătească un bagaj de urgență

Informații oferite de Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii (din cadrul IGPR)

Bagaj de urgență

plan5bagaj
Haine pentru victimă şi copii și câteva jucării preferate
Bani
Certificatele de naștere, al victimei și ale copiilor
Pașapoarte, Buletin, Permis de conducere
Card de credit, carnet de alocații pentru copii
Documente de asigurare
Chei de rezervă de la casă şi maşină
Medicamente
Fotografii de familie
Jurnal
Obiecte mici de valoare sentimentală
Documente care dovedesc violența în familie (înregistrări, poze, certificat medico-legal, numere de înregistrare ale plângerilor la poliție)

Surse: Breaking the Silence: a Handbook for Victims of Violence in Nebraska; Women’s Aid Federation of England

Ordinul de protecție în zece pași

Instanța judecătorească poate să-i interzică partenerului agresiv să se aproprie de tine și copii la o distanță mai mică de 300 de metri sau să te hărțuiască prin mesaje sau telefoane.

1. Nu ascunde ceea ce trăiești. Dacă palmele sau bătăile sunt cu urme (vânătăi, contuzii, umflături), arată măcar unei prietene, vecine și roagă-i să-ți facă o fotografie. Dacă ai posibilitatea, fără a afla persoana care te-a agresat, apelează la Institutul de Medicină Legală și cere un certificat medico-legal, chiar dacă nu vor fi multe zile de îngrijire medicală;

plan3ordin

2. Setează-ți numărul unei prietene, vecine sau rude, în care poți avea încredere că nu-i va spune persoanei care te agresează, pe o tastă a telefonului pentru apelare rapidă. În caz de urgență maximă, apasă acea tastă și lasă telefonul deschis în camera în care se produce abuzul, astfel încât persoana apelată să poată auzi tot ce se întâmplă, putând deveni un martor cheie în proces;

3. Informează-te din timp asupra locurilor care asigură primirea victimelor în regim de urgență;

4. Fă tot ce poți ca să ai probe: înregistrează-l cu un telefon, fă-ți fotografii singură în oglindă dacă există răni;

5. Dacă violența este de natură psihologică, poți cere tot de la IML un certificat medico-legal de expertiză psihiatrică;

6. Sună la numărul de urgență 112 ori de câte ori este nevoie, contorizându-se astfel abuzurile din partea agresorului, care vor ajuta în cadrul procesului;

7. Când ești sigură că vrei să ieși din această situație, depune plângere la poliție și cere un ordin de protecție. Chiar dacă nu dispui de posibilități financiare pentru a plăti un avocat, prin această cerere se poate solicita și un avocat din oficiu. Procesul este gratuit.

8. Ca să nu ai nicio teamă că vei fi găsită și hărțuită în perioada desfășurării procesului și a obținerii ordinului de protecție, solicită în scris, către Poliție, sau alte organe ale statului, păstrarea confidențialității adresei;

9. Dacă ai copii, precizează că părăsești domiciliul conjugal împreună cu copiii și domiciliul unde vei locui (prietenă, centru de primire în regim de urgență, etc.), pentru ca organele de poliție să fie în cunoștință de cauză, întrucât agresorul nerecunoscându-și faptele, va acționa împotriva ta, denunțând „furtul de copii”. Din același motiv, și Direcția de Asistență Socială de pe raza domiciliului tău trebuie să fie înștiințată;

10. După ce ai făcut deja pașii premergători depunerii cererii ordinului de protecție, nu ezita să ceri și ajutorul unui psiholog care te poate ajuta în procesul de vindecare.

 

Plan de urgență pus la cale de asociația Necuvinte și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul IGPR.